Over mij

Hoi, ik ben Anouschka van den Boom-Trubkin. In 1993 kreeg ik de diagnose ‘Colitis Ulcerosa’. Naast medicatie heb ik zo’n beetje alles geprobeerd om minder last te hebben van mijn ziekte. Accupunctuur, osteopathie, allerlei vormen van beweging en diverse diëten.


Wat voor mij uiteindelijk het beste werkte was coaching, oftewel therapie in het hier en nu. Alle andere zaken hebben me zeker ook geholpen, maar de praktische methode en technieken van coaching gaven mij handvatten waar ik echt wat mee kon. Ik ontdekte patronen en angsten, het lukte me om minder ruimte te geven aan belemmerende overtuigingen en ik kon herdefiniëren wie ik was en wat ik echt wilde in het leven. Niet ondanks, maar mét mijn ziekte.


Door krachtiger in het leven te staan ging het ook beter met mijn gezondheid. Ik ben al meer dan vijf jaar vrij van opvlammingen en leef min of meer een gewoon leven. Want de ziekte gaat niet over, maar door de reeks cochingsessies die ik volgde werd hij hanteerbaarder en op sommige momenten zelfs een bondgenoot. Dat had ik ruim 25 jaar geleden, toen ik de diagnose kreeg, niet durven dromen.


Daarom deel ik mijn ervaringen graag met jou. Vooral wat betreft het mentale deel. Want uiteindelijk kunnen lichaam en geest niet zonder elkaar. De hoofdmoot van mijn werk gaat over persoonlijke kracht, acceptatie en regie: oftewel, wat je kunt doen om mentaal met je ziekte om te gaan. En hoe je lekker in je vel kunt zitten, ondanks het hebben van een chronische darmziekte.

Wat wil jij eigenlijk?

Eén van de belangrijkste lessen die ik leerde in de afgelopen jaren was om dicht bij mezelf te blijven. Daardoor verlies je geen onnodige energie, heb je meer vrede met de beslissingen die je neemt, bespaar je tijd en kom je in een positieve spiraal terecht. Je kunt er zelfs gezonder mee worden.

Dat klinkt makkelijk, maar soms weet je helemaal niet (meer) zo goed wie je zelf bent en wat je wilt. Je bent jarenlang beïnvloed door je ziekte, de mensen om je heen en de omstandigheden van je leven. Vaak neem je beslissingen op de automatische piloot. Dat doet vrijwel iedereen, maar als je een auto-immuunziekte hebt, kan het je nog meer belemmeren. Wat echt belangrijk is, is onzichtbaar en ontastbaar voor het oog. Enkel met het hart kun je het echt zien.


Zet jezelf op nummer één

In theorie weten we dat allemaal, maar in de praktijk moet toch eerst dat werk af, die afspraak met een vriend gemaakt of die was gedaan worden. En dan zet je je gezondheid toch vaak op de tweede, derde, of zelfs laatste plaats. Alleen al door een afspraak te maken voel je je gegarandeerd beter. Je hebt maar één lijf en geest: investeer erin, wees er zuinig op en zorg er goed voor.

Verandering ontstaat wanneer je wordt wie je bent, niet wanneer je probeert te worden wat je niet bent.

 Begunje

 Otilde

 Karaat

 Snuitje en Pluto