Over Paard & Co

Hallo, ik ben Anouschka van den Boom-Trubkin. Ik begeleid mensen met een chronisch ziekte, burn-out klachten en/of (persoonlijk) leiderschapsvraagstukken naar meer balans en rust in hun leven. Daarbij maak ik gebruik van paardencoaching, werk ik met opstellingen en zet ik ACT-therapie in.


In 1993 kreeg ik de diagnose ‘Colitus Ulcerosa’, een chronische darmziekte. Los van alle medische uitdagingen was mijn grootste uitdaging het mentale aspect. Hoe leer ik omgaan met het hebben van een chronische ziekte, met meer willen dan mijn lichaam aankan en met alle andere uitdagingen die je in je leven zoal tegenkomt, zoals werk, het hebben van een relatie en goedbedoelde adviezen uit je omgeving?


In deze zoektocht waren de paarden voor mij een grote steun. Bij hen kwam ik tot rust en kon ik echt even helemaal mezelf zijn. Maar ook andere vormen van coaching hielpen mij bij het omgaan met mijn chronische ziekte en ook bij de burn-out die ik in 2009 kreeg.


Door krachtiger in het leven te staan ging het ook beter met mijn gezondheid. Ik ben al meer dan vijf jaar vrij van opvlammingen en ik leef eigenlijk ‘een heel gewoon’ leven. Natuurlijk gaat de ziekte niet over, maar door alles wat ik heb geleerd, wordt hij wel hanteerbaarder en zijn er momenten dat ik er helemaal niet meer aan denk.


Al die ervaringen en diverse cursussen en opleidingen maken dat ik mij nu kan inzetten voor anderen met een chronische ziekte of burn-out klachten. Daarom deel ik mijn ervaringen graag met jou. Vooral wat betreft het mentale deel. Want uiteindelijk kunnen lichaam en geest niet zonder elkaar. De hoofdmoot van mijn werk gaat over persoonlijke kracht, acceptatie en regie: oftewel, wat je kunt doen om mentaal met je ziekte of burn-out klachten om te gaan. En hoe je lekker in je vel kunt zitten, ondanks het hebben van een chronische ziekte of burn-out.

Wat wil jij eigenlijk?

Eén van de belangrijkste lessen die ik leerde in de afgelopen jaren was om dicht bij mezelf te blijven. Daardoor verlies je geen onnodige energie, heb je meer vrede met de beslissingen die je neemt, bespaar je tijd en kom je in een positieve spiraal terecht. Je kunt er zelfs gezonder mee worden.

Dat klinkt makkelijk, maar soms weet je helemaal niet (meer) zo goed wie je zelf bent en wat je wilt. Je bent jarenlang beïnvloed door je ziekte, de mensen om je heen en de omstandigheden van je leven. Vaak neem je beslissingen op de automatische piloot. Dat doet vrijwel iedereen, maar als je een auto-immuunziekte hebt, kan het je nog meer belemmeren. Wat echt belangrijk is, is onzichtbaar en ontastbaar voor het oog. Enkel met het hart kun je het echt zien.


“We hebben niet altijd de controle over wat ons overkomt. 

Maar we kunnen altijd zelf bepalen hoe we interpreteren wat ons overkomt, en ook hoe we daarop reageren. 

Het punt is dat we altijd kiezen, of we dat nu beseffen of niet. Altijd.”Zet jezelf op nummer één

In theorie weten we dat allemaal, maar in de praktijk moet toch eerst dat werk af, die afspraak met een vriend gemaakt of die was gedaan worden. En dan zet je je gezondheid toch vaak op de tweede, derde, of zelfs laatste plaats. Alleen al door een afspraak te maken voel je je gegarandeerd beter. Je hebt maar één lijf en geest: investeer erin, wees er zuinig op en zorg er goed voor.

Verandering ontstaat wanneer je wordt wie je bent, niet wanneer je probeert te worden wat je niet bent.

 Begunje

 Otilde

 Karaat

 Snuitje en Pluto