Waarom paarden?

Eén van de mooiste dingen aan paardencoaching is dat je buiten bent in de natuur.


Je voelt het meteen als je op de stal aankomt waar de coaching plaats zal vinden. Reguliere coaching vindt altijd binnen plaats. Je neemt plaats in de wachtruimte, wacht tot je aan de beurt ben en gaat dan aan tafel zitten met je coach. Hoe anders is dat bij paardencoaching? Je bent buiten, je voelt de wind in je haren, je hoort de vogels fluiten en kijkt naar de rustig grazende paarden in de wei.


Je voelt direct dat je alles achter je kunt laten en kunt ontspannen. Vaak is dit meteen al het moment dat er in je binnenwereld ook meer ruimte gaat ontstaan. Ruimte voor gevoelens die er lange tijd niet mochten zijn. Ruimte om deze gevoelens te onderzoeken. Waar hebben ze behoefte aan? Hoe kan je liefdevol omgaan met je gevoelens?


Als mensen hebben we automatisch de neiging om voor negatieve gevoelens te vluchten. En als vluchten niet meer kan, te vechten.


Paarden zijn niet bang voor mensen en hun gevoelens. Ze vluchten niet voor onze gevoelens. Ze vechten er ook niet tegen. Ze zijn er gewoon, in het hier en nu. Niet meer en niet minder. Paarden helpen je om ruimte te maken en liefdevol naar je eigen gevoelens te kunnen kijken.


Ja, ik mag bang zijn voor mijn gevoelens

Ja, ik mag verdriet hebben over het verleden

Ja, ik mag boos zijn over wat mij is overkomen

Ja, ik mag voelen wat ik nu voel.


Laat je gevoelens toe en geef ze net zo veel ruimte als de paarden hebben in de natuur.“I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand”